torek, 22. oktober 2013

Prevajanje navodil za uporabo


Prevajanje je proces, s katerim se v globalni ekonomiji srečujejo skorajda vsa podjetja, še posebej pa tista podjetja, ki poslujejo s tujino. Tako je denimo prevajanje dokumentacije, ki spremlja uvožene izdelke, določeno tudi z zakonom. Zelo pomembno pa je, da je prevajanje spremne dokumentacije proizvodov kvalitetno, saj ima uvoznik zakonsko in moralno dolžnost, da uporabnikom posreduje vse informacije, ki so povezane z izdelkom. Prevajanje navodil za uporabo je najpomembnejša faza, ki zahteva od prevajalca jasno in razločno izražanje.
Mnogi uvozniki pa na žalost to zanemarjajo in dopustijo, da se prevajanje spusti na zelo nizko raven. Včasih se zgodi, da v roke primemo navodila za uporabo, in preprosto ne razumemo, kaj v njih piše. Vsekakor ni problem v nas, ampak predstavlja problem prevajanje, ki je bilo izjemno nekvalitetno. Prevajanje navodil za uporabo mora biti takšno, da prevod razumejo popolnoma vsi. Naslednja pomembna točka pri prevajanju navodil za uporabo je skladnost besednih in slikovnih navodil. Izvirno besedilo se more ujemati s prevodom tako na ravni besednih navodil, ki morajo biti podana tako, da v čim bolj preprostih in kratkih stavkih razložijo bistvo uporabo, prav tako pa se mora besedilo ujemati s slikovnimi navodili. Velikokrat je pri tem problem neujemanje in napačna postavitev obojega. Takšna nedoslednost je običajno rezultat tega, da uvoznik za prevajanje ni namenil ustreznih sredstev ali pa je za to zaposlil nestrokovno osebo. Prevajanje navodil za uporabo mora biti vse prej kot približek, biti mora točno.
Med običajne napake, ki se dogajajo na področju tovrstnih prevodov je zmotno prepričanje, da zadostujejo slike. Nekateri uporabniki imajo sicer odlično prostorsko predstavo, zato jim slike in sheme lahko res razložijo vse vidike uporabnosti izdelka. Vendar pa niso vsi uporabniki takšni. Zato je tako pomembno, da je prevajanje dosledno in natančno. Takšno ravnanje je odgovorno tako do proizvajalca, kakor tudi do končnega kupca, ki izdelek uporablja.
http://www.prevodialkemist.si/