petek, 24. maj 2013

Sanitarna keramika in nova kopalnica

Razmišljate o novi kopalnici, WC-ju ali pa kar obojem? Potem ste se zagotovo že srečali z izrazom sanitarna keramika. Pa veste kaj vse spada pod to področje in kaj vam je na voljo za novo kopalnico/WC? Sanitarna keramika obsega naslednjo opremo: umivalnik – lahko je prosto viseč ali pa vgradni, tuš kabina/kad, ki je lahko vgradna, kotna, masažna… Kopalna kad, ki je prav tako lahko masažna, vgradna ali pa prostostoječa za malo izstopajoč izgled. Tukaj je še wc školjka, ki je lahko viseča, stoječa, in ima raznorazne načine praznjenja za kar je potreben splakovalnik (vgrajen ali zunanji). Pisoar prav tako spada med sanitarno keramiko, čeprav je v domovih precej redek, ampak se tudi najde v kakšnem. Ne smemo pa pozabiti na bide (prav tako je lahko viseči ali stoječi) in sifon. Trenutno je izbira na tem področju zelo velika. Na spletu in specializiranih prodajalnah lahko najdemo veliko proizvajalcev in ponudnikov, tako da se nedvomno najde za vsak okus in žep nekaj. Izbira je v vseh cenovnih razredih, zanimivih ter privlačnih dizajnih in vseh kakovosti. Seveda spada k novi kopalnici še druga oprema, kot so ploščice, pipe in ostala armatura, pohištvo, ter tekstil (preproge in zavese), ampak ta oprema ne spada na področje sanitarne keramike, katero smo vam želeli danes predstaviti.

četrtek, 9. maj 2013

Ograje in njihove izvedbe


Ograje spadajo med tiste stavbene elemente, ki so zelo odvisni od namena uporabe. Nekateri uporabljajo ograje izključno iz estetskega razloga, drugim pa ograje predstavljajo neprecenljivo funkcionalno vrednost. Večinoma pa je tako, zlasti kar se stanovanjski poslopij tiče, da so ograje mišljene tako i estetske kot funkcionalne perspektive.

Razna skladišča in poslovni prostori uporabljajo ograje predvsem iz varnostnih razlogov. Visoke panelne ograje zagotavljajo težko prehodnost v notranjost varovanega območja, zato so izjemno priljubljene med lastniki zemljišč s takšno namembnostjo in uporabo. Takšne ograje je mogoče zelo hitro namestiti, pa tudi njihova cena ni pretirano visoka, glede na to, da močno povečujejo varnost oziroma znižujejo možnost vloma. Za podobne namene se uporabljajo tudi pletene mrežne ograje. Vendar je njihova uporaba še bolj pogosta pri varovanju raznih travnikov, športnih površin, vinogradov in sadovnjakov. Tudi ta območja velikokrat potrebujejo primerno zaščito, tako pred nepovabljenimi gosti kot pred divjimi živalmi, ki lahko ogrozijo pridelek.

Med izjemno priljubljene ograje, ki se nameščajo ob stanovanjska poslopja, spadajo kovane ograje. Njihova estetska vrednost je neprecenljiva. Pri izkušenih rokodelcih je mogoče naročiti takšne kovane ograje, ki imajo vzore, ki jih stranka izbere sama. Na videz so izjemno všečne in lahko dovršijo vrtove do popolnosti. Tisti posamezniki, ki ljubijo kreativnost in imajo več prostega časa, pa se odločajo za kamnite ograje, ki jih izdelajo samo. Možno je izdelati takšne kamnite ograje, ki se zlagaj s pomočjo veziva, obstajajo pa tudi posebni mrežni kalupi, v katere se namestijo kamni, kalup pa skrbi, da so dobro fiksirani. Izbira ograje je torej pestra, pomembno je le ugotoviti, kaj kupec želi in potrebuje.